Bullet-, Dome- vai PTZ-valvontakamera

Valvontakamera- tai turvakameramalleja miettiessä voi usein törmätä kysymykseen, että minkä mallista valvontakameraa haluaa kohteeseen. Käymme tässä alla lävitse Bullet-, Dome- ja PTZ-valvontakameroiden eroja.

Bullet

Bullet valontakamerat, eli putkimallinen valvontakamera. Tämä on valvontakameramalleista se perinteisin ja näitä käytetäänkin usein ulkotiloissa. Valvontakameran päällä oleva lippa suojaa valvontakameran objektiivia hyvin sateelta sekä auringon heijastuksilta. Tehokkaiden IR-valojen takia se on myös hyvä valinta, mikäli kuvausetäisyys on pidempi. Turvaukkojen VAHTI-malliston P16-valvontakamerassa on myös PTZ-ominaisuus, jolla sitä pystyy ohjaamaan etänä. Esimerkkinä Bullet-malleista Turvaukkojen VAHTI-malliston P16 valvontakamera:

Dome

Dome eli kupukamera on pyöreän mallinen valvontakamera, jonka kameraosa ja objektiivi on ympäripyörivä, eli valvontakamera voidaan suunnata manuaalisesti kuvaamaan lähes mihin suuntaan vain. Osassa Dome-valvontakameroista kameraosa on lisäksi ns. suojakuvun alla, kuten mm. Turvaukkojen VAHTI-malliston P18-mallissa.

Dome-valvontakamera voidaan asentaa kattoon tai seinään. Valvontakameroihin on saatavilla myös seinäasennusjalkoja, jolloin valvontakamera saadaan kuvaamaan vaikkapa suoraan alaspäin. Dome-valvontakamera kestää hyvin ilkivaltaa ja kameran kääntäminen väkivaltaisesti on huomattavasti vaikeampaa, kuin jos sitä vertaa vaikkapa bullet-malliseen valvontakameraan.

Kupukamera sulautuu myös paremmin rakenteisiin ja se on mahdollista asentaa myös osittain upotettuna, jolloin valvontakamera on huomaamattomampi. Dome-kamera onkin hyvä valinta sisälle ja ulos mataliin asennuskorkeuksiin. Esimerkkinä Dome-malleista Turvaukkojen VAHTI-malliston P18-valvontakamera:

PTZ

PTZ eli ohjattavalla kuvapäällä varustettu valvontakamera, jota voidaan ohjata etänä esim. mobiilisovelluksen avulla. PTZ-valvontakamerassa on pyöritys, kääntö sekä optinen zoom.

PTZ-valvontakameralla voidaan valvoa isoakin aluetta ja se on parhaimmillaan reaaliaikaisessa tarkkailussa esim. isoilla piha-alueilla, halleissa tai navetassa. Isoimmissa valvontakameroissa olevan optisen zoomin ansiosta valvontakameroilla näkee esim. rekisterikilven jopa 200 m päästä. Valvontakameran muistiin voidaan tallentaa sijainteja sekä luoda automaattisia skannauksia, joiden avulla eri kohteiden valvonta käy helposti.

Turvaukkojen VAHTI-malliston PTZ-valvontakameroista löytyy myös automaattinen kohteen seuranta, eli kamera voi seurata kuva-alueella liikkuvaa kohdetta automaattisesti. Esimerkkinä PTZ-kameroista Turvaukkojen VAHTI-Malliston P03 valvontakamera:

Lisää Artikkeleita