Kameravalvonta laki

 

Valvontakameroiden hankinta on helppoa ja edullista On kuitenkin tärkeää tietää kameravalvonta laki ja muutamia perusasioita ettei tietämättään vahingossa syyllisty rikkomaan henkilötietolakia tai syyllisty salakatseluun.

Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöit sekä vuokratalot

Asukkaalla on oikeus itse päättää hallinnassaan olevien tilojen valvomisesta. Tähän kuuluvat mm. asuinhuoneisto ja muut piharakennukset, esimerkiksi autotalli.

Taloyhtiön valvottavat alueet esim. porraskäytävä, piha-alue tai pyörävarastot, päätöksen teko kuuluu hallitukselle tai yhtiökokoukseen. Omakotitalon omistaja on oiketettu päättämään itse tilojen valvonnasta.

Rikoslaki

Yleisesti ottaen ja kotirauhan suojaamiksi salakuuntelu ja salakatselu on rangaistava teko (RL 24: 5-6 §). Salakuuntelua ja salakatselua on kotirauhan suojaamassa paikassa tapahtuvan keskustelun kuuntelu tai tallennus, katselu tai kuvaaminen. Rikoslaki määrittelee kotirauhan suojaamiksi mm. asunnot sekä loma-asunnot ja muut tilat, kuten matkailuajoneuvot, teltat, talojen porraskäytävät, hotellihuoneet sekä asukkaiden omat rakennukset, yksityisalueet ja piha-alueet.

Henkilötietolaki

Henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan Henkilötietolakia. Henkilötiedoilla tarkoitetaan henkilöä tai hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhtetitaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidan tunnistaa tai liittää häntä tai hänen perhettään koskeviksi. Äänitallennin, valvontakamera tai kameravalvontajärjestelmä joka kerää henkilöistä videokuvaa ja mahdollista ääntä on henkilötietolain piirissä.

Henkilötietolaki määrää että esimerkisi. kameravalvonnan tulee olla henkilötietoa käsittelevän toiminnan kannalta selkeästi perusteltua. Valvonta-alueella tai valvonnan kohteeksi joutuvalle henkilölle pitää ilmoittaa tietojen keräämisestä esim. tarroilla tai kylteillä. On tärkeää muistaa että laitteen tai järjestelmän ollessa tallentava, tulee siitä myös ilmoittaa tallentava videovalvonta, pelkkä videovalvonta ei ole riittävä.

Henkilötietolaki edellyttää rekisteritietoselvitystä joka tulee olla kaikkien saatavilla ja josta on ilmettävä seuraavat asiat:

  • Miksi henkilötietoja kerätään
  • Henkilörekisterin ylläpitäjän yhteystiedot
  • Tietojen sääntöjenmukainen säilytys, suojaus sekä luovutus

 

Finanssialan erittäin kattava kameravalvontaopas: Lue lisää

Lisää Artikkeleita