Kameravalvontajärjestelmä

Kameravalvontajärjestelmä voidaan sijoittaa sisälle asuntoon tai ulkotiloihin, oikeaoppinen suunnittelu, asennus ja suuntaus on tärkeä osa toimivaa kokonaisuutta. Kameravalvontajärjestelmä voidaan ohjelmoida tallentamaan joko 24/7 tai liikkeestä aktivoituvaksi jolloin tallennus aktivoituu kun valvontakameran liiketunnistin huomaa liikettä valvonta-alueella. Osassa kameravalvontajärjestelmiä on myös äänihälytin joka aktivoituu liikkeestä, ääntä voidaan käyttää karkoittamaan mahdollinen henkilö tai eläin valvottavalta alueelta. Tekniikan kehittyessä kameravalvontajärjestelmät toimivat useimmiten täysin etäohjauksella, valvontakameroita voidaan zoomatta ja ohjata kameravalvontajärjestelmän avulla, sekä tallenteita voidaan etäkatsoa esimerkiksi älypuhelimella suoraan tallentimesta.

Valvonta-alue riippuu kameravalvontajärjestelmän laajuudesta, valvontakameramalleista sekä asetuksista. Havaitusta liikkeestä on mahdollista saada ilmoitus älypuhelinsovellukseen tai sähköpostiin. Myös reaaliaikainen seuranta on mahdollinen. Kameravalvontajärjestelmä yhdistetään yleensä erilliseen tallentimeen, joka sijaitsee eri paikassa kuin valvontakamerat, näin tallenteiden ilkivaltainen tuhoaminen (tai sen yrittäminen) estyy.

Nykyiset valvontakamerat ovat pääasiassa IP-kameroita, jotka vaativat tietoliikenneverkon toimiakseen. Verkko voi olla kaapeli tai langaton. Kaapeliverkko on hankalampi ja kalliimpi rakentaa, mutta varmatoisempi ja sitä voidaan hyödyntää myös kameravalvontajärjestelmän ja valvontakameroiden virransyöttöön (PoE-kamerat, Power over Ethernet). Yksityiskäytössä yleisempää on käyttää langattomia WiFi-valvontakameroita, koska ne eivät vaadi kuin virtapistokkeen kohtuullisen lähelle ja asennus on helpompi toteuttaa. Virtalähteeltä voidaan syöttää virtaa jopa 10-15m jatkojohdolla kameralle, jolloin itse virtalähde voi olla sateelta suojassa. Langattoman verkon huono puoli on alttius häiriöille ja yhteyden laadun vaihtelevuus.

Valvontakamerat tulisi asentaa kiinteistön sisäänkäyntien ja ikkunoiden läheisyyteen. Toiseksi rakennusten takana voi olla sopiva paikka valvontakameralle, jos sinne ei näe kadulta ja etenkin mikäli on jokin sisään tunkeutumiseen kelpaava reitti. Kameravalvontajärjestelmä ja siihen kuuluvat valvontakamerat tulisi sijaita riittävän korkealla ettei ilkivalta ja vaurioittaminen onnistuisi niin helposti kameravalvontajärjestelmää kohtaan. On kuitenkin hyvä huomioida että joissakin tilanteissa valvontakameran olisi hyvä sijaita mahdollisimman näkyvästi, tämä voi ennaltaehkäistä ja karkoittaa mahdolliset tunkeutujat. Sisäkamera kannattaa sijoittaa kuvaamaan sisäänkäyntiä ja takapuolella olevia ikkunoita (etenkin suuria), sekä mahdollisia arvotavaroita.

Omaa pihaa ja kiinteistöä saa kuvata, mutta naapurin piha ei saa näkyä tallenteissa. Lisäksi kameravalvonnasta tulee ilmoittaa kyltillä, tallentavan valvontakameran tapauksessa nimenomaisesti tallentavasta valvonnasta on ilmoitettava kyltillä. Tallenteiden julkaisu, siinä esiintyviltä henkilöiltä tulee erikseen kysyä lupa julkaisuun. tietosuoja.fi– kertoo aiheesta lisää.

Lue lisää valvontakameroista Wikipediasta

Valvontakamerat verkkokaupastamme

Lisää Artikkeleita