WiFi-vahvistin asetukset

WLAN-vahvistin

WiFI-vahvistin

WiFi-vahvistin tai WLAN-verkon vahvistin on monelle terminä tuttu, tuttu termi ilman tarkempaa tietoa.
Käymme tässä artikkelissa läpi WiFi-vahvistimen keskeisimpiä toiminnallisuuksia, asetuksia, asennustapoja ja kaikkea sitä mitä yleensä olisi hyvä ottaa huomioon WiFi-vahvistinta hankkiessa ja asentaessa.

WLAN/WiFI tarkoittaa?

”WLAN” on lyhenne englannin kielen sanoista: wireless local area network (langaton lähiverkko). Langaton lähiverkko on paikallinen ”WiFi-tietoliikenneverkko”, jonka kotona yleensä luo kotiin hankittu langaton 4G-reititin.

4G-reittimen langattoman lähiverkon alueella sijaitsevat päätelaitteet kuten tietokoneet ja älypuhelimet saavat tällä tavoin langattomasti internet-yhteyden 4G-reittimen WiFi-verkkoa käyttäen. Tämä on monelle WiFi-verkon käyttäjälle tuttu juttu.

WiFi-verkon helppouteen tottuneena sekä yhä useamman laitteen tukiessa WiFi-verkkoa, haluamme liittää mitä erilaisimpia laitteita langattomasti WiFi-verkkoon. Useimmiten ongelmaksi tuleekin eteen, ettei kodin langattoman 4G-reittimen WiFi-signaali olekaan tarpeeksi vahva kaikille laitteille, varsinkaan niille, jotka ovat kaukana 4G-reittimestä. Tällöin törmäämme ongelmaan, ettei WiFi-laitteet toimi halutulla tavalla koska yhteys pätkii tai ei yhdistä/toimi laisinkaan. Tällöin tarvitaan WiFi-vahvistin korjaamaan ongelma.

WiFi-vahvistimen hankinta

WiFi-vahvistimia löytyy tuhansittain eri merkkisiä ja mallisia, kuinka sitten valita se oikea? Ensimmäisenä kannattaa tehdä tarvekartoitus siitä kuinka paljon WiFi-verkon kantavuutta on tarve laajentaa, riittääkö että WiFi-verkko laajenee sen verran että kodin perimmäisessä huoneessakin alkaa WiFi-verkko toimimaan moitteettomasti vai tarvitaanko WiFi-yhteys myös toimimaan ulkona?

WiFi-vahvistin sisäkäyttöön

Mikäli WiFi-verkon laajennustarve on ”pieni” esim. rakennuksen sisällä, suoraan pistorasiaan asennettava pieni WiFi-vahvistin on monesti hyvä ja riittävä vaihtoehto. Yleensä pienet WiFi-vahvistimet, jotka asennetaan suoraan pistorasiaan, laitetaan toimimaan ”repeater”, eli WiFi-verkon laajenin tilaan. Tässä tilassa 4G-reittimen ja WiFi-vahvistimen välille ei tarvita kaapeleita koska laitteet yhdistetään toisiinsa langattomasti WiFi-verkkoa käyttäen.

Yksinkertaistettuna voitaisiinkin kuvailla, että WiFi-vahvistin toimii ikään kuin langattomana verkkosiltana WiFi-laitteiden sekä kodin 4G-reittimeen välillä, josta laitteet saavat internet-yhteyden.

WiFi-vahvistimen langaton lähiverkko.
WiFi-vahvistimen langaton lähiverkko

WiFi-vahvistin ulkokäyttöön

Mikäli WiFi-verkko tarvitaan toimimaan laajemmalla alueella, esimerkiksi ulkorakennuksia tai ulkona toimivia WiFi-laitteita varten, on suuritehoisempi ulkokäyttöön soveltuva WiFi-vahvistin oikea ratkaisu.

Eikö WiFi-vahvistin voi olla sisällä? Miksi vahvistimen pitää soveltua ulkokäyttöön? WiFi-vahvistin voi sijaita myös sisällä mutta ottaen huomioon, että WiFi-signaali on sähkömagneettisia radioaaltoja, kaikki ylimääräiset esteet olisi hyvä poistaa välistä. Esimerkkinä talon ulkoseinä voi jo itsestään eristää ja estää WiFi-signaalin toimivuuden, jonka takia WiFi-vahvistin olisi hyvä sijoittaa ulos ja siksi tähän tarvitaan ulkokäyttöön soveltuva WiFi-vahvistin.

WiFi-verkkon laajennus ulkona

WiFi-vahvistimen asennus

Sopivan WiFi-vahvistimen löydyttyä, on edessä laitteen asennus. Pienten, sisälle tarkoitettujen WiFi-vahvistimen asennus on yleensä nopeaa, varsinkin jos 4G-reititin sekä vahvistin molemmat tukevat pikayhdistämistä toisiinsa WPS (Wi-Fi Protected Setup) painikkeen avulla. Mikäli WiFi-vahvistin halutaan toimimaan halutussa tilassa, joudutaan laitteen hallintapaneelista valitsemaan haluttu toimintatila.

WiFi-vahvistimien yleisimmät toimintatilat

  • Router – Reititin tilassa WiFi-vahvistin liitetään RJ45-verkkokaapeliila esim. 4G-reittimeen. WiFi-vahvistin hakee 4G-reittimeltä automaattisesti verkkoasetukset DHCP:n avulla, jolloin lähiverkon asetuksia ei tarvitse tietää ja asennus on erittäin nopea ja helppo toimenpide. Router tilassa on kuitenkin muistettava, että tässä tulee aina NAT, eli osoitteen muutos väliin joka lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että laitteet, jotka on yhdistetty 4G-reittimeen eivät löydä laitteita lähiverkosta, jotka on yhdistetty WiFI-vahvistimeen, koska laitteet ovat eri osoitealueella. Jos laitteet halutaan samalle osoitealueelle, pitää WiFi-vahvistin määrittää Access point tilaan.
  • Access point – WiFi-tukiasema tilassa WiFi-vahvistin liitetään RJ45-verkkokaapeliila esim. 4G-reittimeen. Laitteiden välille tuleva verkkokaapeli mahdollistaa tiedonsiirron laitteiden välillä. Laitteet sijoitetaan erilleen toisistaan, jolloin myös WiFi-verkon kantavuus laajenee. Esimerkkinä kannetta tietokone voi ottaa yhteyden 4G-reittimen luomaan WiFi-verkkoon tai WiFi-vahvistimen luomaan WiFi-verkkoon, riippuen siitä kumman WiFi-verkon vahvuus on parempi kannettavan tietokoneen sijainnin mukaan.
  • Access point verkkoasetukset. Mikäli WiFi-vahvistin määritetään AP-tukiasema tilaan (access point), pitää WiFi-vahvistimen verkkoasetukset olla määritetty niin että laitteet ovat samalla verkkoalueella. Esimerkkinä jos 4G-reittimen IP-osoite on: 192.168.1.1 niin WiFi-vahvistimen IP-osoitteen pitää olla 192.168.1.2. Selkeytyksenä mainittakoon, että verkon viimeinen numero ainoastaan muuttuu. Viimeinen numero voi olla 1-254 välillä. Ehdottoman tärkeää on ottaa huomioon, että kahdella laitteella ei saa olla samaa IP-osoitetta, mikäli ne ovat samassa lähiverkossa.
  • Repeater – Laajennin tilassa WiFi-vahvistin liitetään langattomasti 4G-reittimeen, tässä tilassa yksi tärkeimmistä asioita on laitteiden sijoittelu. WiFi-vahvistin pitää sijoittaa niin että 4G-reittimen tekemä WiFi-signaalin vahvuus on WiFi-vahvistimen kohdalla hyvä tai erinomainen. Mikäli WiFi-vahvistimella on laajennin (repeater) tilassa heikko yhteys 4G-reittimeen, kaikki laitteet, jotka ovat yhdistetty WiFi-vahvistimeen kärsivät tästä heikosta yhteydestä. Tämä aiheuttaa sen, että koko verkko toimii hitaasti tai ei toimi ollenkaan.
  • Bridge – Silta tilassa yleensä kaksi samanlaista WiFi-vahvistinta laitetaan muodostamaan yhteys toisiinsa. Tämän tilan yleisin käyttö on silloin kun halutaan tehdä ikään kuin pitkä verkkosilta ”langaton verkkojohto” kahden kohteen, esim. rakennusten välille. Nykyisillä WiFi-vahvistimella, ilman esteitä, päästää useiden kilometrien verkkosiltojen pituuksiin eikä kahteen kaukana toisistaan oleviin rakennuksiin välttämättä tarvita erillisiä 4G-reittimiä ja liittymiä mikä tuo selvää rahallista säätöä pitkällä aikavälillä.

WiFi-laitteiden sijoittelu

Oletetaan että kodin 4G-reittimen lisäksi on hankittu ulkokäyttöön soveltuva WiFi-vahvistin. Mistä sitten tietää onko WiFi-verkon kantavuus tarpeeksi vahva esimerkiksi 100 metrin päässä olevassa ulkorakennuksessa?

Yksi helpoin tapa on mennä älypuhelimen kanssa haluttuun paikkaan ja katsoa mitä älypuheimen WiFi-verkon haku näyttää. Mikäli WiFi-verkko löytyy heti ja signaalin vahvuus näyttää hyvää tai erinomaista, voidaan olettaa, että myös muut WiFi-laitteet toimivat kyseisessä kohdassa hyvin.

Mikäli WiFi-verkon signaali on keskiverto tai huono, kannattaa verkon vahvuus todeta esimerkiksi älypuhelimeen ladattavalla WiFi-analysointi (WiFi-analyzer) ohjelmalla. Ohjelman saa ladattua ilmaiseksi esim. Google Play palvelusta. Tässä on hyvä muistaa, että eri älypuhelimissa on suuria eroja, kuinka hyvin ne poimivat WiFi-signaalin. Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että puhelin näyttää heikkoa WiFi-signaalia ja samassa kohdassa erillisellä WiFi-antennilla varustettu valvontakamera toimii hyvin.

WiFi-analysointi ohjelmassa WiFi-verkon vahvuus näkyy desibeli asteikolla:

  • -50 dBm Kaikkea tälle tasolle asti voidaan pitää erinomaisena signaalinvoimakkuutena.
  • -60 dBm Tämä on edelleen hyvä, luotettava signaalinvoimakkuus.
  • -67 dBm Tämä on vähimmäisarvo yleensä kaikille palveluille ja laitteille.
WiFi-verkon vahvuus.
WiFi-verkon vahvuus näkyy desibeli asteikolla
WiFi-vahvistin
Seinä ja erinlaiset esteet vaikuttavat WiFi-signaalin vahvuuteen

Loppusanoina mainittakoon, WiFi-laitteiden kanssa on hyvä muistaa, ettei laitteita sijoitettaisi liian lähelle toisia sähkölaitteita, paksuja virtajohtoja, magneetteja, sähköpääkeskuksia koska esim. televisio, monitorit yms. aiheuttaa WiFi-signaaliin sähkömagneettisia häiriöitä. WiFi-laitetta ei kannata myöskään laittaa paikkaan, joka eristää radioaaltoja tehokkaasti, esim. metallikaapit. WiFi-wikipedia.

Lisää Artikkeleita